Naujienos

Šiaurės šalių literatūros savaitė „Auštant“

Mokyklos bibliotekoje lapkričio 13–16 d. vyko jau tradicija tapusi Šiaurės šalių literatūros savaitė vaikams ,,Auštant“, kai 3–5 klasių mokiniai į skaitymus rinkosi anksti ryte, pirmosios pamokos metu. Šiuo renginiu siekiama puoselėti garsinio skaitymo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.
Skaitymo balsu nuotykis prasideda dar prieš atverčiant knygą. Nors už lango dar vis ruduo, žvakių šviesoje su trečiokais, ketvirtokais bei penktokais skaitėme ištrauką iš A. Lindgren knygos ,,Emilis iš Lionebergos“, nes šiais metais skaitymams pasiūlyta tema – „Kalėdos Šiaurėje“. Aptardami paskaitytą tekstą, padarėme išvadą, kad laukiant Kalėdų svarbu būti geriems, net pagrindinis veikėjas išdaigininkas Emilis per Kalėdas buvo supratingas ir atjaučiantis, gerumu dalinosi su skriaudžiamais senukais. 3, 4 klasių mokiniai ne tik klausė bibliotekininkės skaitomo teksto, bet ir patys diskutavo, o savo mintis perkėlė į piešinius. Penktokai taip pat ne tik klausė bibliotekininkės bei lietuvių kalbos mokytojos skaitomo teksto, bet ir patys skaitė garsiai. Skaitomo teksto įkvėpti šie mokiniai kūrė kolektyvinį pasakojimą „Kalėdų nuotykis“. Taip kuriamas pasakojimas ypatingas tuo, kad vaikai jį sugalvoja tokį, jog prie pirmojo sakinio kiekvienas vėliau rašantis mokinys sukuria ir parašo savo mintį. Baigę skaityti A. Lindgren knygos ištrauką perskaitėme ir pačių sukurtą istoriją.
Džiaugiamės, kad Šiaurės šalių literatūros savaitė vaikams ,,Auštant“ skatina domėtis literatūra ir suteikia galimybių į, atrodytų, įprastus dalykus pažvelgti kiek kitaip.

 

Bibliotekininkė Rasutė Vekerotienė ir lietuvių k. mokytoja Irena Benetienė