Naujienos

Švarus vaikas - sveikas ir laimingas vaikas

Asmens higienos įgūdžių ugdymas - būtinas visapusiškam vaiko vystymuisi, sveikatos palaikymui ir stiprinimui. Mokykloje 1 - 4 klasių mokiniams vyko pamokos (praktiniai užsiėmimai) ,,Švarus vaikas - sveikas ir laimingas vaikas“. Pamokų metu mokiniams primintos asmens higienos taisyklės, jų laikymosi svarba. Demonstruojant skaidres išanalizavome asmens higienos įgūdžių sistemą: odos, burnos ertmės - dantų, ausų, plaukų, rankų, kojų, drabužių ir avalynės priežiūrą.
Pamokų metu ypatingai didelis dėmesys buvo skirtas rankų higienai, nes tai vienas iš pagrindinių būdų pašalinti užkrečiamųjų ligų sukėlėjus, apsaugoti organizmą nuo susirgimų. Buvo panaudotos projekto priemonės ,,Mikrobų maišelis“ ir ,,Mikrobų milteliai“. Galėjome iš arčiau susipažinti su mikroorganizmais, kurių aplink mus daugybė, kurie patekę ant odos arba į kūną pradeda daugintis ir taip sukelia įvairias ligas.
Didesnis dėmesys buvo skirtas ir burnos ertmės - dantų priežiūrai, nes tik formuodami tinkamus dantų priežiūros įpročius išsaugosime gražius ir sveikus dantis. Naudodami dantų muliažą mokėmės taisyklingai valyti dantis. Taip pat susipažinome, kokie maisto produktai padeda išsaugoti sveikus dantis, kurie kenkia mūsų dantims.
Pamokų metu mokiniai atliko įvairias asmens higienos užduotis iš specialių mokomųjų knygelių, patikrino žinias atsakinėdami į klausimus, žaidė žaidimą apie burnos ertmės - dantų priežiūrą, pagamino plakatus apie rankų švarą ir burnos ertmės - dantų priežiūrą.
Galima teigti, kad asmens higienos stoka yra viena iš priežasčių, kuri gali sutrikdyti žmogaus organizmo ir (ar) atskirų jo kūno dalių veiklą, tada mes galime susirgti arba sunegaluoti. Todėl visi privalome rūpintis savo asmens higiena, jei norime būti sveiki ir žvalūs.

 

Visuomenės sveikatos specialistė Milda Agliniškienė