Naujienos

Mokyklinis pirmokų Advento kalendorius

Mokyklinis Advento kalendorius – tai kalendorius, skirtas mokiniams skaičiuoti dienas iki Kūčių, iki žiemos atostogų, iki susitikimo su Kalėdų seneliu. Namuose populiariausia advento kalendoriaus versija – saldainis kiekvieną dieną, o mokykloje viskas vyko atvirkščiai – pirmiausia atlikome kūrybines užduotis, o paskui laukė saldi dovanėlė. Pirmąsias dvi savaites advento kalendoriuje, kuris buvo sukurtais QR kodais, puošėme klasę, kūrėme šventinę atmosferą.
Likus dviem savaitėms iki Kūčių, klasėje vyko pasakų skaitymo rytmečiai. Pirmąją savaitę klasėje sulaukėme tėvų atstovų nešinų savo knygomis. Rytinis knygų skaitymas vyko per pirmąją pamoką. Tai buvo smagus, darbinis nusiteikimas visai darbo dienai. Pirmokams skaitymas yra sudėtingas procesas, kuris reikalauja daugybės įgūdžių, kurių vaikai išmoksta palaipsniui, todėl ir buvo sumąstyta iniciatyva – pasikviesti tėvus. Dėkojame Dominyko, Rugilės, Kajaus mamoms ir Giedrės tėčiui. Klausėme jų skaitomų pasakų, gražios intonacijos, aptarėme gerus, blogus pasakų veikėjus, pasimokėme, kaip dera elgtis, surengėme savo piešinių ir darbų parodą. Tėvų atėjimas skaityti – tai kartu ir emocinis palaikymas, kuris sustiprino tėvų ir vaikų santykius.
Paskutinę savaitę iki atostogų skaitymas įgijo kitą prasmę. Kiekvienas rytas atnešdavo naujos informacijos. Gruodžio 18 dieną, klausydami Igno mamos Oksanos, sužinojome kalėdinės kojinės atsiradimo istoriją, kad Šv. Mikalojaus dėka pas mus atkeliavo ši tradicija. Po šio skaitymo dalyvavome ,,Kalėdinės kojinės dekoravimo“ dirbtuvėse. Kalėdinė kojinė visą savaitę buvo puošiama Pavyzdingo mokinio elgesio taisyklių laikymosi lipdukais.
Gruodžio 19 d. mokytojo padėjėjos Linos skaitoma istorija apie sveikinimo atvirukų rašymą nuteikė kūrybinei veiklai. Visi vaikai kūrė šventinius atvirukus, kurie buvo įteikti Didvyžių socialinės globos namų gyventojams. Pirmokai sužinojo, jog pirmaisiais atvirukų „siuntėjais“ galime vadinti senovės egiptiečius, kurie savo sveikinimus įamžindavo papirusų lapuose. Tuo tarpu su Naujaisiais metais vieni kitus sveikinti pirmieji pasaulyje pradėjo senovės kinai.
Gruodžio 20 d. žagarėlių kepimas ir kakavos gėrimas sukvietė visus prisėsti prie bendro stalo. Kokie įspūdžiai mus aplankė po šios veiklos? Visi buvo laimingi, nes apie tai bylojo šypsenos veiduose, sotūs pilvai, gerumu ir vaišingumu pasidalinta su mokykloje dirbančiais žmonėmis. Smagu prisėsti prie bendro stalo ir pasimokyti vieniems iš kitų. Ačiū Dominyko mamai, kad sutiko atvykti. Gruodžio 21 d. – Kalėdinių sausainių dekoravimas. Nuo kada pradėta dekoruoti sausainius mes sužinojome išklausę mokytojo padėjėjos Lidijos skaitymo. Darbai vyko puikiai: sausainius kepė mokytoja Alita, glajų paruošė mokytojo padėjėja Lina, o pagrindiniai dekoruotojai buvo vaikai. Štai kokia didelė komanda prisidėjo, kad į namus vaikai parneštų didžiausią dovaną – sėkmę ir džiaugsmą!
Gruodžio 22 d. rytinis skaitymas apie žvakių gamybą ir liejimą atiteko Igno mamai Ingai. Labai buvo įdomu sužinoti, kad romėnai avies taukams su dagčiu laikyti naudodavo molinį dubenėlį, o Amerikos indėnai tiesiog ant pagalio užmaudavo džiovintą riebią žuvį ir ją padegdavo. Japonai ir kinai pradėjo rinkti bičių vašką ir sukti jį į plonas lazdeles, primenančias dabartines žvakes. Todėl mūsų pačių žvakių gamyba priminė japonų ir kinų išradimą. Mes naudojome vaškuoles ir dagtį. Visi vieningai sukome ir savo rankose jautėme ,,gimstančią“ žvakę. ,,Tegul uždegta žvakelė skleidžia gėrį, šilumą ir gerus įspūdžius apie mokykloje vykstančias veiklas“ – dalinosi mintimis mokytoja Alita su tėvais.
Šios veiklos – tai kūrybinga ir įdomi patirtis pirmokams per Advento laikotarpį. Jie ne tik turėjo galimybę tobulinti skaitymo įgūdžius, bet ir įgyti naujų praktinių, kūrybinių įgūdžių.

 

Mokytoja Alita